Elektromos kazán

Több esetben is hatékony fűtési megoldás lehet az elektromos kazán. Nincs égéstermék, ezért a kémény kialakítását és az évenkénti felülvizsgálatot és a kéményseprői díjat rögtön megspórolhatjuk. Ha meglévő vizes fűtés rendszerének (radiátor vagy padlófűtés) korszerűsítésén gondolkodik, akkor egy gyors és költséghatékony megoldást kínál az esztétikus megjelenésű, zajtalan működésű elektromos kazán beszerelése.

 

Miért érdemes az elektromos kazánt választani?

  • Nincs szükség gázellátásra.
  • Nincs szükség kéményre.
  • Biztonságos: nem áll fenn a szén-monoxid mérgezés veszélye.
  • 1, illetve 2 kW-onként szabályozható teljesítmény hozzájárul az optimális energiafelhasználáshoz.
  • 99,5 %-os hatásfok.
  • Működése zajtalan, ami megkönnyítheti az épületen belüli elhelyezését.
  • Áramfogyasztását lehetőségünk van megújuló energiaforrásból (napelem) fedezni.
  • Összeépíthető indirekt fűtési tárolókkal így a melegvíz-ellátásról is gondoskodhatunk.

     

Saunier Duval Renova Electric készülékcsalád

Az általánosan ismert meleg vizes központi fűtési rendszer hő termelője az elektromos árammal működtetett kazán. Az általánosan és így a háztartásokban is alkalmazott 400/230, 50 Hz es hálózatról működik. A kazán falra szerelt változatban készül. A kazán hőcserélőjében elhelyezett fűtőpatronok szolgáltatják a hőt és adják át a hő közvetítő víznek. Szivattyú szállítja a fűtővizet a hőtermelő kazántól a hő leadó berendezésekhez (radiátor, padlófűtés, stb) A Renova Electric kazán tartalmazza mindazokat az egységeket, amelyek a központi fűtési rendszer biztonságos működéséhez szükségesek (szivattyú, légtelenítő, biztonsági szelep, tágulási tartály, hő- és nyomásmérők, stb). Magyarországon a Renova Electric kazánok négy különböző teljesítményű tagja (6, 9, 18 és 24 kW) kerül forgalomba. A kazánokat háromfázisú villamos hálózatról való működtetésre javasoljuk, de szükség esetén a 6 és 9 kW teljesítményű kazán egyfázisú hálózatról is üzemeltethető. Valamennyi típus fűtőkazán, amelyek összeépíthetők indirekt fűtésű tárolókkal meleg víz készítése céljából. A fűtésszabályozás helyiség termosztátról és időjárás- követő szabályozóval egyaránt működtethető.
 

Renova Electric 6 

Renova Electric 9

Renova Electric 18

Renova Electric 24

Teljesítmény (kW)

6

9

18

24

Hatásfok (%)

99,5

99,5

99,5

99,5

Max. fűtővíz-hőmérséklet (°C)

85

85

85

85

Tágulási tartály (l)

7

7

7

7

Biztonsági szelep (bar)

3

3

3

3

Elektromos adatok

       

Tápfeszültség (V/Hz)

3 x 230 V/400

3 x 230 V/400

3 x 230 V/400

3 x 230 V/400

Max. villamos teljesítmény (W)

6

9

18

24

Max. áramerősség fázisonként / egyfázis (A)

9,5 / 28

14 / 39

27,5 / -

36,5/-

Kismegszakító fázisonként / egyfázis (A)

10 / 32

16 / 50

32

40

Tápvezeték keresztmetszet (mm2)

1,5 / 6

1,5 / 10

4

6

Elektromos védettség

IP40

IP40

IP40

IP40

Méretek

       

Szélesség (mm)

410

410

410

410

Magasság (mm)

740

740

740

740

Mélység (mm)

310

310

310

310

Tömeg (kg)

34

34

34

34

Garancia

 2 év  
 Ár 216.315 Ft+Áfa 223.905 Ft+Áfa 248.573 Ft+Áfa 260.906 Ft+Áfa

A RENOVA ELECTRIC fali kazánok alkalmazási területe

Az elektromos kazánnal való fűtés nagyon kényelmes és nagyon jó komfortot biztosít. A hatásfokokat is figyelembe véve az elektromos fűtés jóval drágább a vezetékes gázzal vagy szilárd tüzelőanyagokkal történő fűtésnél és közel azonos vagy olcsóbb az olajjal vagy folyékony gázzal történő fűtésnél. Az elektromos kazánnal való fűtés beruházás, üzemi költségek és részben élettartam terén jóval kedvezőbb adatokat szolgáltat, mint a többi energia fajtával történő megvalósítás, ezért minden egyes esetben külön-külön meg kell vizsgálni az adottságok birtokában a lehetőségeket az optimális megoldás kiválasztása céljából.

A központi fűtéshez való alkalmazásnál figyelembe kell venni, hogy nincs különösebb engedélyre, ill. tervre szükség és a megvalósítás költsége összességében jóval kedvezőbb, mint más energiára épülő megvalósítás. Ez részben vagy teljes mértékben ellensúlyozhatja az elektromos kazánnál jelentkező nagyobb üzemeltetési költséget és akkor a kényelemről nem is beszéltünk. Nincs szükség kéményre vagy égéstermék elvezetőre, nem kell gázterv, kéményseprői szakvélemény és évenkénti ellenőrzés, nincs szükség tüzelőanyag beszerzésre és tárolásra, valamint tüzelőanyag tárolóra. Nem jelentkezik a gázszolgáltatástól való félelem. Alkalmazható más energiaforrásra épülő fűtési rendszerek kiegészítő hő termelőjeként is. Nemcsak akkor hasznos, ha valamilyen oknál fogva nincs vezetékes gáz, kifogy az olaj a folyékony gáz a tartályból, vagy a szilárd tüzelőanyag, hanem átmeneti időjárásnál a nagyon kis hőigény esetén rugalmasan működtethető a fűtés és nem kell a nagyobb tehetetlenséggel és főleg szűkebb szabályozási lehetőséggel üzemelő „nagy” kazánt „beugrasztani”. Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a vízteres kandallók, amelyek a lakás hőigényének lényeges részét fedezhetik. A hiányzó energiahányadot maximális komfort és kényelem mellett fedezhetjük villamosan fűtött kazánokkal. A döntésnél fontos szempont lehet az is, hogy az elektromos kazán esetleges áramszünet után automatikusan bekapcsol, újra indul a fűtés vagy a temperálás, személyes jelenlétre nincs szükség így például nem kell elutazni a hétvégi házba.