Az elmúlt évtizedekben gyökeresen megváltoztak a fűtési rendszerekkel kapcsolatos elvárások és igények. Napjainkra előtérbe kerültek olyan – korábban másodlagos – szempontok, mint a hatékony energiafelhasználás, környezetvédelem, megújuló energiaforrások alkalmazása. A korábbi nagy teljesítményű fűtőberendezéseket fokozatosan felváltják az alacsony energiafelhasználású, komfortos és környezetbarát technológiák. Az emelkedő energiaárak, a tiszta és energiatakarékos fűtésrendszerek iránti növekvő kereslet lehetővé tette egy új fűtés technológia megszületését.

Infrafűtés

Az infravörös sugárzáson alapuló fűtési rendszerek az elektromos áramot alakítják át hővé. Az infra fűtőfilm vagy infrapanel infravörös hullámokat sugároz, és ha ezek a hullámok szilárd testtel találkoznak, hővé alakulnak és részben visszaverődnek. Így a hőt átviteli közeg nélkül adják át a helyiségben levő tárgyaknak, falaknak, amik ezután egyenletesen felmelegítik a helyiség levegőjét. Tehát nem a levegőt melegítik fel elsősorban, hanem a szilárd testeket, tárgyakat és ezek a felmelegedett tárgyak adják át közvetett módon a hőt a levegőnek. Így alakul ki a folyamatos, minden irányból érkező, kellemes hőérzet.

A természetben is találkozhatunk infravörös sugárzással. A napfény is tartalmaz – az emberi szem számára nem látható – infravörös sugarakat, amely tulajdonképpen a napsugárzás meleget adó tartománya. Mindannyian tapasztalhattuk már, hogy hűvösebb időben, ha kiállunk a napfényre, az kellemesen felmelegíti a testünket. Ez a Nap meleget adó, infravörös sugárzása. Az infravörös sugarak jótékony hatással vannak az emberi szervezetre.

Infrafűtés jellemzői

 • A nagy hőtároló felületek, mint például a falak, a padlók, stb. felmelegedve lassan és egyenletesen adják át a hőt a helyiség levegőjének. Ez áll legközelebb az ember természetes hőigényéhez és kellemes közérzetéhez.

 • Olyan fűtés, amelynél lehető legkevesebb a konvekciós – levegőáramlással járó hatás. Az állandó hideg-meleg levegő cirkuláció ugyanis a helyiségben sok port kever fel és azt lebegtetve meg is tartja. A levegő túlzottan fel is melegedhet és szárazzá válhat.

 • Mind a helyiség levegője, mind annak határoló falai közel azonos hőmérsékletűre melegednek fel.

 • Jól szabályozható és lehetővé teszi, hogy a különböző rendeltetésű helyiségekben a megfelelő hőmérséklet legyen beállítható (pl.: a hálószobában hidegebb, mint a lakószobában vagy a fürdőszobában).

 • Nem okoz kellemetlen szagokat a lakótérben, csendes, komfortos és egyszerűen kezelhető.

 • Magas hatásfokkal (96-98%) üzemel, ezáltal rendkívül hatékonyan hasznosítja a működéséhez szükséges elektromos áramot.

 • Láthatatlan és hangtalan hőforrás, nincs szükség radiátorra, kéményre.

 • Használható padló-, mennyezet- és falfűtésként is.

 • Rendkívül gyors felfűtési idő, 35-40 perc alatt elérhető a kívánt hőfok.

 • Karbantartást, időszakos felülvizsgálatot, alkatrész utánpótlást nem igényel.

 • Napelemes rendszerrel kombinálva lenullázható a rezsiköltség.

 • Gyorsan telepíthető, alacsony kivitelezési költségek.


Infravörös sugárzás

Az infravörös sugárzás – a fényhez hasonlóan – egyfajta elektromágneses sugárzás 0,75 és 1000 mikron közötti hullámhosszal. A látható fénynél hosszabb hullámokban terjed és emellett intenzív hőt kelt. Az infravörös sugarakat hullámhosszuk alapján a következő csoportokra oszthatjuk fel: közeli, közép és távoli infravörös sugárzás. A napfény szemmel nem látható fénysugarainak egy részét is infravörös sugarak alkotják, a távoli infravörös sugarak a fénysugarak azon tartományához tartoznak, melyek hullámhossza 5 és 1000 mikron között található.

Az infravörös sugárzás sokrétű hasznosítása figyelhető meg napjainkban. Többek között alkalmazzák a kis távolságú vezeték nélküli kommunikációban (ld. TV távirányító), a haditechnikában, csillagászatban, infravörös fényképezésben, valamint az infravörös sugárzás egyik tartományát az ún. távoli infravörös sugárzást fűtésre használják. Ez az a sugárzástartomány, amely az emberi testbe 3-5 cm mélyen behatolva megnöveli az ott lévő molekulák rezgését (fölmelegíti az adott területet). Az emberi szervezetre kifejtett összetett jótékony hatása is e tulajdonságának köszönhető.

Érezze a nap melegét otthonában!

Az infravörös sugárzáson alapuló fűtési rendszerek kifejlesztésénél lényegében a napból érkező meleg hatásmechanizmusát igyekeztek mesterséges úton előállítani, lemásolni. A természetben megfigyelhetjük, hogy kora tavaszi vagy késő őszi időszakban, amikor kiállunk a napsütésre, a napsugarak kellemesen felmelegítik a testünket (köszönhetően a távoli infravörös sugaraknak), miközben a levegő hőmérséklete viszonylag alacsony (15-18 C°) és mégsem fázunk.

Az infrafűtés esetében – a naphoz hasonlóan – szintén infravörös sugarak egy bizonyos tartománya gondoskodik a hőátadásról, hasonló módon alakítva ki kellemes hőérzetet alacsonyabb levegő hőmérséklet mellett is, így például 22 C°-os helyett elegendő 20 C°-os levegő hőmérsékletet biztosítani a szobában, ami nagyban javítja a fűtésünk energiahatékonyságát is.