Cégünk az ingyenes helyszíni felmérést, a napelemes rendszerek megtervezését, kivitelezését, a pályázati támogatások nyomon követését és lehívását, illetve az esetleges üzemzavarok kezelését, garanciális ügyintézést - magától értetődően - alapszolgáltatásként nyújtja bármelyik ügyfelünk részére.

Aki napelemes rendszer megvalósítása mellett dönt, mindenképpen hosszú távra tervez. Ilyen beruházásnál nem csak az egyszeri kivitelezés a fontos, hanem a rendszer- az elvárt 30-35 éves hosszúságú élettartama alatti - problémamentes, biztonságos működése is. Igyekszünk ezért olyan további megoldásokat kínálni, amelyek hozzájárulnak a napelemes rendszer hosszú távú megfelelő és hatékony működéséhez, így biztosítva azokat az elvárt paramétereket, amelyek hatására az ügyfél a beruházás mellett döntött.

Alapszolgáltatásaink:

  • ingyenes helyszíni felmérés
  • pályázatírás
  • napelemes rendszer megtervezése
  • kivitelezés
  • szolgáltató felé történő csatlakozási ügyintézés teljes körű lebonyolítása
  • üzemzavarok kezelése
  • garanciális ügyintézés

 


További szolgáltatásaink:

Biztosítás: A napelemek élettartamuk alatt ki vannak téve az időjárás viszontagságainak. A napelemek tervezésekor természetesen figyelembe veszik ezeket a fellépő külső hatásokat, a napelemekre vonatkozó minőségügyi szabványok is előírnak bizonyos mértékű külső környezeti hatásokkal szembeni „ellenálló képességet”. Ilyen például a hónyomás (5400 Pa, ami kb. 540 kg/m2 hótakarónak felel meg) vagy a szélterhelés (2400 Pa, ami kb. 130 km/h), illetve a jégeső, amelyre ellen szintén tesztelik a napelem modulokat. Természetesen, ha valamilyen környezeti „csapás” hatására megsérül a napelem, akkor a teljes körű garancia idő alatt a gyártó kicseréli a modult. A garancia idő lejárta után viszont már nem él ez a szolgáltatás. Ezért, illetve a napjainkban egyre inkább jellemző szélsőséges időjárás miatt, érdemes elgondolkodni a rendszer biztosításán. A legtöbb biztosító már kínál – a lakásbiztosítást – kiegészítő vagy önálló biztosítási formákat, amelyekkel gondoskodhatunk a napelemben keletkezett időjárás okozta károk megtérítésében. Természetesen nemcsak természet okozhat sérülést a napelemekben, hanem akár egy épület tűz is képes megsemmisíteni a teljes rendszerünket, amely ellen szintén jól jöhet a biztosítási védelem. Biztosítási alkuszunk teljes körű szolgáltatást nyújt ügyfeleink számára, legyen szó akár meglévő biztosítás kiegészítéséről, vagy új szerződés megkötéséről.

Inverter garanciális idejének meghosszabbítása: a rendszer két fő eleme közül a napelemekre általában 10 év teljes körű és 25 év teljesítmény garancia vonatkozik. Ehhez képest a rendszer másik fontos elemére, az inverterre a gyártók általában 5 év garanciát vállalnak, ami a napelemekhez képest „rövid” időnek érezhet a megrendelő. Ezért igény esetén a gyártó, külön díj ellenében, meghosszabbított garanciát vállal (10,15 vagy 20 évre) az invertereire.

Lopás elleni védelem: napelem lopásról ritkán hallani a hírekben, de a napelemes rendszerek elterjedésével valószínűleg előbb vagy utóbb szembesülhetünk ezzel a problémával. Kétfajta védelem jöhet szóba: mechanikai és audiovizuális. A mechanikai védelem esetén a napelem modulokat a tartószerkezethez rögzítő, leszorító elemeken történik fizikai beavatkozás. A leszorító elemeket egy imbuszfejű csavar rögzíti a tartószerkezethez (általában egy alumínium sínhez), ebbe a csavarfejbe egy odaillő csapágy golyó kerül beütésre, amely a továbbiakban megakadályozza a csavar kicsavarását, a leszorító és ez által a napelem modul elmozdítását. Sajnos a módszer végleges. Tehát ha a későbbiekben mi magunk szeretnék eltávolítani a modult (pl: meghibásodás esetén), megtehető, de kissé drasztikusabb és időigényesebb módon lehet megtenni (le kell vágni a leszorító elemet, aminek a pótlási költsége viszont minimális), mintha nem lenne benne ez a csapágygolyó. Pont ez az időigényesebb és drasztikusabb (nagyobb zajjal járó) eltávolítás az, ami esetleg elrettentetheti a tolvajokat. Hogy ez a megoldás mennyire felel meg a mi elvárásainknak, az természetesen mérlegelés kérdése (mekkora a lopásveszély, vállalható a napelem lecserélésekor fellépő kényelmetlenség stb.).

Az audiovizuális védelem elsősorban akkor jöhet számításba, ha a telepítés helyszíne vagy környéke (pl: családi ház) már rendelkezik riasztórendszerrel. Ebben az esetben a rendszer bővítésével (érzékelők, kamera) gondoskodhatunk a betörők elleni védelemről. De akkor is indokolt lehet riasztórendszer telepítése - ha még jelenleg nincs is - ha a megépülő napelemes rendszer értéke, vagy a lopásveszély nagysága szükségessé teszi azt.

Villámvédelem: A napelemes rendszert kötelező ellátni túlfeszültség elleni védelemmel, ami a gyakorlatban egyrészt védi a hálózat felől érkező túlfeszültség ellen az invertert és a közvetve a napelemet, illetve a napelem felől esetleg érkező túl nagy feszültség káros hatásaitól az inverter épségét. Azonban ez a védelem mindössze max. 1000 V-ig működik, ami azt jelenti, hogy közvetett vagy közvetlen villámcsapás ellen nem véd. Bizonyos telepítési helyszínek (pl: környezetéből kimagasló épület teteje) indokolttá tehetik a külön villám védelmi rendszer kiépítését. Azonban tudni kell, hogy ezen rendszerek kiépítése jelentős költségekkel jár és nem tud 100%-os védelmet nyújtani a villámok ellen.

Internetes rendszerfigyelés:  A napelemes rendszerünk termelési adatait az inverter kijelzőjén követhetjük nyomon. Itt többféle adatot is szolgáltat az inverter pl: a napelemek pillanatnyi, napi, eddigi összes termelési adatait (kWh), feszültségszintet, illetve az esetleges üzemzavarokat is kijelzi. Ha esetleg olyan helyen van az inverter, amely megközelítése nehézkes, vagy egy komolyabb rendszer felügyeletre van szükségünk, akkor érdemes internetes rendszerfelügyeletet igénybe venni. A legtöbb invertert árulják "light" verzióban illetve "normál" változatban is. A különbség a kettő között, hogy a "normál" verzióban már integrálva van a monitoringhoz szükséges eszköz, míg a "light" verzióban ez nincs benne (bár utólag, külön is megvásárolható a szükséges eszköz). A rendszerfelügyelet segítségével interneten vagy okostelefonon (saját felhasználói fiókunkon keresztül) nyomon követhetjük rendszerünk működését, termelési adatait, illetve az esetleges üzemzavarokat is könnyebben kiszűrhetjük. Az inverter gyártók többsége kínál már a rendszerfelügyeletet teljessé tevő, kiegészítő elemként fényerő-, szélsebesség- és hőmérséklet mérő szenzorokat is, amelyek által szolgáltatott adatokkal elemezhetjük az rendszerünk optimális működését.