napelem cella

A legújabb napelem generáció – PERC technológia megjelenése

Napelem modulok piacán a 2018-as év egyik nagy újdonsága lehet a PERC technológiás napelem cellákkal gyártott modulok elterjedése. Egyre több forgalmazó és kivitelező cég kínálatában jelennek meg a PERC típusú napelemek, amelyek az eddig gyártott modulokhoz képest hatékonybban üzemelnek és éves szinten kb. 6%-kal több áramot állítanak elő.

Napelem gyártók technológia váltása

Az eddig alkalmazott gyártási technológiában lévő lehetőségek, hogy minél hatékonyabb napelemek állítsanak elő, kimerülőben vannak. Így a nagyobb és innovatívabb gyártók már elkezdték az átállást újfajta, fejlettebb technológiák bevezetésére.

A fejlettebb cella gyártási megoldások már évek óta létező, kidolgozott technológiai eljárások, alkalmazásukat elsősorban költséghatékonysági szempontok hátráltatták. Hiába volt korábban is ismert a PERC technológiával készült napelemek hatásfokbeli különbsége a hagyományoshoz képest, a gyártósorok lecserélésének költsége gátolta eddigi elterjedésüket. A gyártók korábban beruháztak egy adott gyártási technológiába, aminek van egy úgynevezett „kifutási” vagy megtérülési ideje. Hiába áll rendelkezésre már fejlettebb technológia, az átállás költsége megdrágíthatja az új napelem árát, amit nem biztos, hogy a vevők hajlandók megfizetni. Így az elmúlt 5-6 évben inkább a meglévő gyártási technológiákból igyekezetek kihozni a maximumot, ami leginkább a cellák „busbar” számainak növelésében nyilvánult meg.

busbar napelem cella

A busbar a cella tetején levő „vezető sín”, amelyek „összegyűjtik és elvezetik” a termelt áramot. A busbarokhoz kapcsolódó vékonyabb vezetősínek a „fingerek”. Minél több busbar van egy cellán, annál kisebb a „szállítási” távolság, így kevesebb a veszteség is, ami az „áramszállítás” közben lép fel. 2016-ban és 2017-ben jelentek meg a piacon a 4, illetve 5 busbar-ral készült napelem modulok. 2016 és 2017 folyamán azonban a komolyabb gyártók belekezdtek a technológiaváltásba, így már 2017-ben megjelentek az első PERC napelemek a piacon.

Mi is az a PERC technológia?

PERC (Passivated Emitter and Rear Cell) technológia lényege, hogy a cellák hátlapjára egy dielektromos alumínium vezetőréteget visznek fel, ami segít a cellán hasznosítatlanul áthaladó – és eddig a lamináló fóliában elnyelődött – fény egy részét visszatükrözni, visszavezetve azt az áramtermelés folyamatába. Ezáltal ugyanazon a felületen kb. 6%-kal magasabb hozamot érhetünk el. A PERC technológiával az elért teljesítmény növekedés mellett a hosszúhullámok jobb abszorpciója alakul ki.

Hagyományos és PERC technológia összehasonlítása a napelem gyártásban

A dielektromos réteg hatékonyan tükrözi vissza az 1000 nm-nél hosszabb hullámhosszúságú infravörös fénysugarakat, így azok „hasznosíthatóvá” válnak. A hajnali, alkonyati vagy felhős időszakban inkább a nagyobb hullámhosszúságú fénysugarak vannak jelen, és mivel ezeket a PERC napelem jobb hatékonysággal tudja hasznosítani, ezekben az időszakokban nagyobb teljesítményt ad le, mint hagyományos társai.

perc és hagyományos napelem összehasonlítása

PERC napelem cella

Ezeknek a tulajdonságainak köszönhetően a PERC napelem reggel hamarabb kezd üzemelni és alkonyatkor tovább dolgozik. A direkt napsütéses időszakokban magas hőmérsékletnél – déli időszakban – is hatékonyabb hagyományos társainál, mivel az infravörös sugarak egy részét is képes hasznosítani. Egy napi termelési diagramot tekintve nagyobb hozamot képes produkálni az egész nap folyamán.

napi termelés összehasonlítása a PERC és a hagyományos napelem között

Összefoglalva a PERC technológiával készült napelemek a hagyományos társaikhoz képest:

– jobb hatékonysággal üzemelnek
– a „beérkezett” fény nagyobb hányadát képesek hasznosítani
– nagyobb teljesítményt képesek leadni
– kedvezőtlenebb fényviszonyok (reggel, alkonyat, felhős idő) mellett is hatékonyabb üzemelés
– nagyobb hullámhosszúságú, alacsonyabb beesési szögű fénysugarakat is képesek hasznosítani
– napi vagy éves szinten is kb. 6%-kal több áramot képesek megtermelni.

Cégünk, a Solar Konstrukt Kft., 2018-ban elsősorban PERC technológiás napelem modulokat forgalmaz. Kínálatunkban két gyártó PERC technológiás napelem típusát emelnénk ki. Az első az európai gyártású termékeket preferáló érdeklődőknek a szlovén Bisol napelem gyártó (hivatalos szerződött partnereként) 285 W csúcsteljesítményű, polikristályos modulját kínáljuk. A másik gyártó a német Q.cells (akit pár éve vásárolt fel a dél-koreai Hanwha csoport) prémium kategóriás, szintén 285 W-os teljesítményű napelem modulja azon személyek érdeklődését keltheti fel, akik egy nemzetközi szinten is jelentős világ cég (2017-ben a Hanwha Q.cells az 5. legnagyobb gyártó) termékét vásárolnák meg. Olyan gyártóért, aki a termelési folyamat teljes spektrumát saját kézben tartja, és csak saját tervezésű és fejlesztésű, csúcsminőségű napelem cellákat (Q.antum) használnak napelem moduljaikhoz.

Ha ajánlatot szeretne kérni PERC napelemes itt rendszerre ide kattintva megteheti.

Ajánlott cikkek