tuzesetkapcsolo

Milyen esetekben szükséges a tűzeseti leválasztókapcsoló beépítése?

A legtöbb napelemes rendszer árajánlat nem tartalmazza a tűzeseti leválasztókapcsoló beépítésének költségét. Az eszköz szükségessége sokszor egy előzetes helyszíni felmérés vagy a kivitelezés során határozható meg biztosan.
Miért szükséges a tűzeseti leválasztókapcsoló beépítése?

A fotovoltaikus napelemes rendszerek DC oldali lekapcsolásának célja, hogy ha tűz ütne ki az épületben, akkor az áramütés veszélye ne fenyegesse az épületben tartózkodókat és a tűzoltókat. Valamint elhárítsa az egyenáramú ív miatt bekövetkező újragyulladás kockázatát. A napelemes rendszerek többségénél a DC leválasztó kapcsoló gyárilag be van építve az inverterbe. Azonban az MSZ HD 60364-7-712 szabvány értelmében napelemes rendszereket a DC oldalon feszültség alatt állónak kell tekinteni, még akkor is ha a rendszer le van választva az AC oldalon. Ennek értelmében a napelem moduloknál és a hozzájuk csatlakozó vezetékek környezetében a DC oldali kapcsoló lekapcsolása után is számolnunk kell feszültség jelenlétével.

A DC oldali vezetékek lekapcsolására vonatkozó műszaki megoldásokat a Tűzvédelmi Műszaki Irányelv (TvMI 7.3:2018.07.02.) tartalmazza.

5 eset, amikor szükséges a tűzeseti leválasztókapcsoló beépítése:

1. Ha a DC kábel épületbe való belépési pontjától a DC leválasztásig (inverterig) tartó nyomvonalszakasz hossza meghaladja az 5 métert. (Belépési pontnak kell tekinteni azt az átvezetést is, ha a nyomvonal nem halad keresztül az adott tetőszerkezet teljes rétegrendjén, pl. ha a belső burkolat felett vezetik végig.)

1. ábra

 

2. ábra

2. Ha a napelem modulok által lefedett terület legközelebbi pontja és a kültéren elhelyezett DC leválasztás (inverter) közötti kábel nyomvonal meghaladja a 10 métert. (Belépési pontnak kell tekinteni azt az átvezetést is, ha a nyomvonal nem halad keresztül az adott tetőszerkezet teljes rétegrendjén, pl. ha a belső burkolat felett vezetik végig.)

3. ábra
4. ábra
5. ábra

3. Ha a napelem modulok által lefedett terület legközelebbi pontja és a kültéren elhelyezett DC leválasztás (inverter) közötti kábel nyomvonal nem haladja meg a 10 métert, de az oldalfalon futó, a tető oldalfali peremétől mért DC kábelszakasz hossza meghaladja a 2 métert. (A napelem modul saját gyári kábele, illetve a modulok által lefedett terület és a tőlük legfeljebb 0,5 méteres távolságon belül futó DC kábelszakaszok nem tartoznak bele a DC nyomvonal szakaszba!)

6. ábra

4. Ha a napelem modulok közötti DC kábelszakasz hossza meghaladja a 10 métert. (A napelem modul saját gyári kábele, illetve a modulok által lefedett terület és a tőlük legfeljebb 0,5 méteres távolságon belül futó DC kábelszakaszok nem tartoznak bele a DC nyomvonal szakaszba!)

7. ábra

5. Talajra telepített rendszerek esetében, ha a napelem modulok által lefedett terület legközelebbi pontja és a DC leválasztás (inverter) közötti DC kábelszakasz teljes, föld felett telepített hossza meghaladja a 10 métert. (A napelem modul saját gyári kábele, illetve a modulok által lefedett terület és a tőlük legfeljebb 0,5 méteres távolságon belül futó DC kábelszakaszok nem tartoznak bele a DC nyomvonal szakaszba!)

8. ábra

A DC oldali vezetékek mechanikai sérülései miatt bekövetkező tűzesetek elkerülése érdekében célszerű a DC oldali, épületen belül futó vezetékeket tűzvédelmi kábelcsatornába fektetni. Azonban a kábelcsatornában történő elhelyezés semmiképpen sem pótolja a DC leválasztó meglétét.

A fenti esetek, a teljesítmény optimalizálókat tartalmazó rendszereknél is érvényesek.

A Solar Konstrukt Kft.-nél fontos számunkra, hogy az általunk telepített napelemes rendszerek kiváló minőségű anyagokból épüljenek fel. Nálunk a biztonságért a SANTON tűzvédelmi kapcsolók felelnek.

A cikket készítette: Buda Bernadett, műszaki tervező

Az ábrák forrása: saját szerkesztés

 

Ajánlott cikkek