A napenergia története: Ki találta fel a napelemet?

A napelemek feltalálásakor megváltozott az energiatermelés jövője. Habár a napelemes rendszerekre egy viszonylag friss innovációként gondol a kor embere, az igazság az, hogy hosszú út vezetett a mai, nagy hatékonyságú napelem megalkotásához és elterjedéséhez.

A napenergia felhasználásának kezdete

A napenergia valójában nem újdonság, az emberek már a történelem kezdeti időszakában is használták. Az ókori kínaiak már déli fekvésű házakat építettek, mert rájöttek arra, hogy így a téli napsugarakkal is melegebb hőmérsékletet érhetnek el a házuk belsejében. Érdekesség, hogy a rómaiak olyan elszántak voltak a napenergia felhasználással kapcsolatban, hogy még külön törvényt is alkottak erre, miszerint tilos volt más háza elől bármilyen építménnyel eltakarni a napot.

A napelemes technológia kialakulásának első lépései

1839-ben a francia fizikus, Edmond Becquerel, felfedezte a fotovoltaikus hatást, miközben egy vezető oldatban lévő, fém elektródákból készült cellával kísérletezett. Megjegyezte, hogy a cella több villamos energiát termel, amikor fény éri.

Közel 50 évvel a fotovoltaikus hatás felfedezése után, 1883-ban, Charles Fritz, az amerikai feltaláló, létrehozta az első működő szelén napelemet. Bár a modern napelemcellák alkotóeleme a szilícium, ez a napelem a mai technológia egyik fő előfutára volt.

A napelemek megalkotásának folyamata

Albert Einstein nagy szerepet játszott abban, hogy felhívja a világ figyelmét a napenergiára, és annak potenciáljára. 1905-ben Einstein kiadott egy tanulmányt a fotoelektromos hatásról és annak magyarázatáról, ezért kapta meg az 1921. év fizikai Nobel-díját.

Bell Labs 1954-es munkájának köszönhetően nagy előrelépés született a napelemekkel kapcsolatban. A laboratórium három szakembere fejlesztette ki az első hatékony, széles körben alkalmazható, szilícium félvezetőn alapuló napelemet.

Az űrkorszak fejlődésével az 1950-es évek végén és az 1960-as években az űrhajók különféle részeinek táplálására használták fel a napelemeket. 1964-ben a NASA elindította a Nimbus műholdat, aminek az oldalára 470 wattos napelemeket helyeztek el, amelyek automatikusan a Nap felé fordultak. Nem sokkal később a napenergia lehetősége a világűrből az otthonokra és az üzleti vállalkozásokra is kiterjedt.

Napelemek, mint életképes alternatívák

Az 1973-as olajválságot követően több olajipari vállalat fektetett napenergiával foglalkozó cégek felvásárlásába. Az energiaforrásoktól való függőség miatt nyilvánvalóvá vált a további innováció szükségessége.

Ez idő alatt Jimmy Carter, amerikai elnök, napelemeket telepített a Fehér Házra. Kijelentette, hogy a tiszta energiát a napenergián keresztül kézzelfoghatóbbá szeretné tenni az emberek számára, és a környezettudatosság terjesztésére törekszik.

A napelemek hatékonysága és ára az évek során

A napelem ára évről évre átlagosan 10%-kal csökken, míg a hatásfokuk folyamatosan nő, ezért nem csoda, hogy egyre több mérnök, tudós és politikus kötelezi el magát a nap, mint a mindenki számára elérhető tiszta, olcsó megújuló energiaforrása mellett.

Ha Ön is szeretné otthona vagy vállalkozása áramszükségletét saját magának megtermelni, kérje egyedi ajánlatunkat!

FORRÁS: vivintsolar.com

Ajánlott cikkek