Szakmai cikk: Maximális teljesítmény minden egyes modulnál

SOLAREDGE OPTIMALIZÁLÓ

Az egyéb megújuló energiát hasznosító rendszerekkel szemben – mint pl. a szélturbinák, vízerőművek – a napelemes rendszerek egyik nagy előnye, hogy szinte bárhol lehet telepíteni, ahol süt a nap. Ugyanakkor minden tervezési folyamatnál kulcsfontosságú feladat a veszteségek minimalizálása. A napelemes rendszerek esetében az egyik legtöbb veszteséget az árnyékok miatti termeléskiesések jelentik.  Az adott épület tetőfelületének eltérő tájolású és dőlésű felületei miatt, az épület közelében lévő fák, magasabb épületek és egyéb árnyékhatást előidéző objektumok jelentős veszteséget eredményezhetnek az egyébként műszakilag teljesen kiváló minőségű napelemes rendszerünkben. 

A fent említett problémára jelenthetnek megoldást a PV optimalizálók. Napjainkban a leginkább ismert és talán a legnagyobb piaci térnyerést elért gyártója az izraeli SolarEdge. A SolarEdge ún. árnyéktűrő napelemes rendszereiben a hagyományos inverter funkcióját két különböző berendezés látja el. Minden napelem modulhoz egy-egy optimalizáló csatlakozik, melyek a feszültséget és az áramerősséget a panel optimális munkapontjára állítják be, így maximalizálva annak teljesítményét. Az egyszerűsített inverter pedig az egyáramról váltóáramra való átalakítást és a hálózathoz való csatlakozást biztosítja.

Az inverter beépített távfelügyelettel rendelkezik, mely segítségével a panelek termelése külön-külön nyomon követhető, egy esetleges meghibásodás esetén a hibás elem egyből felfedezhető. A hagyományos inverterekhez hasonlóan a napelem modulokat sorosan kötjük egymáshoz (ez a string), a stringeket pedig egymással párhuzamosan kapcsolhatjuk az inverter bemeneteire.

AZ OPTIMALIZÁLÓK MŰKÖDÉSE

A könnyebb megértés kedvéért vegyünk egy Bisol BMO 330 Wp típusú napelemből álló rendszert, ahol az egy napelemre vonatkozó értékek a következők:

Pmax= 330 [Wp]
UMPP= 35,3 [V]
IMPP= 9,35 [A]

12 darab napelemet sorba kötve ezen értékek:

Pmax= 12*330 [Wp] = 3960 [Wp]
UMPP= 12*35,3 [V] = 423,6 [V]
IMPP= 9,35 [A]

A rendszer méretéhez választott inverter egy egyfázisú SE4000H típusú készülék, melynek névleges DC bemeneti feszültsége 380 [V]. Vagyis a maximális teljesítmény leadásához  áramerősség szükséges. Így az optimalizáló meg fogja emelni a DC oldali áramerősség értékét. Ezáltal pedig az adott panel feszültsége értékre csökken.

 

 

Abban az esetben, ha a rendszert leárnyékolja valami és az egyik panel teljesítménye leesik:

P3 = 220 [Wp]
IMPP,3 = 7,1 [A]
UMPP,3 = 30,9 [V]

Az eddigi logikát követve az inverter optimális működését szükséges áramerősség értékre módosul. Ezáltal pedig a panelek feszültégét az optimalizáló a következőképpen fogja megváltoztatni:

A leárnyékolt panel(ek) feszültsége lecsökken, ugyanakkor az inverter bemeneti feszültsége állandó értéken marad.

 

A SolarEdge rendszerek esetében a „rögzített” DC feszültségnek köszönhetően, az egy stringen lévő modulok száma nem függ a modul feszültségétől, vagyis igen hosszú stringek kialakítása lehetséges. A sorba kötött panelek száma egyedül az optimalizálóra jellemző minimális és maximális hosszúság határozza meg.

Ha Ön is szeretné otthona vagy vállalkozása áramszükségletét saját magának megtermelni, és SolarEdge optimalizálóval maximalizálni napelemes rendszere teljesítményét, kérje egyedi ajánlatunkat!

 

 

 

Ajánlott cikkek