2021-től kötelező a megújuló energiaforrások alkalmazása az új építésű házaknál

Az Európai Parlament még 2010-ben fogadta el azt az irányelvet, mely szerint az unió területén 2020. december 31. után már csak „közel nulla” energiaigényű épületek épülhetnek. Ez azt jelenti, hogy az új építésű házak használatbavételi engedélyét már csak azok az ingatlanok kapják meg, amelyek megfelelnek a közel nulla vagy az a fölötti energiaigényű épületek követelményrendszerének.

Melyik az a besorolás, ami megfelel tehát az előírásoknak?

Ahhoz, hogy az előírásoknak megfeleljen az ingatlan, legalább BB besorolást kell, hogy kapjon. Ehhez a besoroláshoz az összes energiafogyasztás legalább 25%-t megújuló energiaforrások alkalmazásával kell fedezni.

Azoknak, akiknek csúszik az építkezésük, most mindenképp gondolkozniuk kell azon, hogyan tudnak megfelelni a 25%-os feltételnek. Nekik a legkézenfekvőbb megoldást a napelemes rendszerek jelenthetik.

Kérje napelemes ajánlatunkat most!

Kikre vonatkozik az új szabályozás?

 

A szabályozás minden olyan ingatlanra vonatkozni fog, amelyek 2020. december 31. után kerülnek átadásra. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy hiába indult el egy tervezés- vagy építési folyamat már 1-2 éve, ha az épület nem kapja meg az használatbavételi engedélyt 2020 december végéig, akkor a korábban elegendő CC besorolással már nem kaphatja meg az engedélyt 2021 január 1-től.

Az előírás azonban nem csak az újépítésű ingatlanokra vonatkozik, érvényes azokra az ingatlanokra is, ahol a jelentős felújítások valósulnak meg. Jogszabályok szerint ez azt jelenti, hogy az ingatlant határoló szerkezetek összes felületének legalább 25%-át érinti a felújítás.

Kérjen ajánlatot napelemes rendszer kivitelezésére, még ma!

Ajánlott cikkek