fbpx

Fűtés

Egyszerű és hatékony padlófűtés!

A fűtőfilm felületfűtésként működtethető elsősorban padlófűtésként.
Nagy fűtőfelület és viszonylag alacsony felületi hőmérséklet jellemzi a felületfűtési rendszereket. A felületfűtés működési elve a hősugárzáson alapszik, vagyis a hőt sugárzás formájában adja át a felmelegített felület.
Ez gyakorlatilag ugyanaz, mint amikor télen a napsugarak által felmelegített fal mellé állunk a hidegben: a falról visszaverődő hő jól érzékelhető, hőérzetünk máris javul. A gyakorlatban tehát a felületfűtés a hőérzetet „csapja be”, ezért van az, hogy elegendő alacsonyabb hőmérsékletre fűteni az adott helyiséget, mint pl. egy radiátoros megoldásnál.

Mikor érdemes fűtőfilmmel kalkulálnia?
új energiatakarékos házat épít, nem akar gázt bevezetni
egy nagyobb léptékű felújítás során egy modern és hatékony fűtésrendszert telepítene
egy költséghatékony, megújuló energiával komibnálható megoldást keres
mindenképp ragaszkodik a padlófűtéshez, mert leginkább ez biztosítja a megfelelő komfortérzetét

Fűtőfilm

A legújabb technológiával készült TSW, a régebbi típusú fűtőfilmek tovább fejlesztett változata. Az új fűtőfilm egy vastagabb és erősebb PET fóliát kapott, melynek köszönhetően jobban ellenáll a mechanikai behatásoknak. Az új típusú fűtőfilmnél a carbon fűtőszál rácsosan helyezkedik el, ezért hatékonyabb fűtést eredményezhet, a régi társával szemben. Ezenkívül hatékonyabbá vált a túlmelegedés elleni védelem is.

A mindössze 0,4 mm vastag fűtőfilm beszerelése gyors és nem igényel különösebb gépészeti kialakítást. Élettartama gyakorlatilag korlátlan, alkalmazható bármilyen felületfűtésként. Vezérlése termosztáttal történik.
A fűtőfilmet minden esetben valamilyen szilárd burkolat mögé kell telepíteni (laminált padló, beton, gipszkarton). A film elsősorban magát az előtte lévő szilárd burkolatot melegíti fel infrasugarakkal, és a továbbiakban már ez a szilárd burkolat sugározza szét fokozatosan és egyenletesen a hőt a helyiségben. Ezért a szakirodalom egy része inkább sugárzó fűtésként definiálja a fűtőfilmeket és elsősorban csak az infrapaneleket (ahol az infrapanel közvetlenül melegíti fel az alatta, előtte tartózkodó személyeket, tárgyakat) tekinti „klasszikus infrafűtésnek”.

FELÉPÍTÉSE

TELEPÍTÉSI RÉTEGREND

uj_telepitesi_retegrend 1

Telepítés közvetlenül a burkolat alá

1. Melegburkolat (pl: laminált padló) 2. PE párazáró fólia (0,2mm)
3. Fűtőfilm (0,4mm). 4. XPS szigetelőréteg (5mm)
5. Hőtükör fólia (0,2 mm)  6. Hőszigetelt aljzatbeton
uj_telepitesi_retegrend 2

Telepítés aljzatbetonba

1. Választott tetszőleges burkolat 2. Alzatbeton (5 cm) 3. PE párazáró fólia (0,2mm)
4.Védőháló (4 mm) 5. PE párazáró fólia (0,2mm) 6. Fűtőfilm (0,4mm).
7. XPS szigetelőréteg (5mm) 8.  Hőtükör fólia (0,2 mm) 9. Lépésálló hőszigetelés (5-20 cm)
10. Bitumenes vízszigetelés 11. Szerelőbeton

Ügyfeleink véleménye

Az Ön egyedi igényeinek megfelelő hőfok állítható be mindegyik helyiségben.

Az elektromos padlófűtések esetében mindenképp duplaszenzoros termosztátok használata ajánlott. A termosztát így nem csak a szoba levegőjének, hanem a fűtőfilm felszínének, és ezáltal a padlóburkolat felszínének hőmérsékletét is tudja mérni és szabályozni.
Lehetőség van akár otthonától távol, interneten keresztül – okostelefonos applikációval – beállítani a kívánt hőfokot.

Mekkora fogyasztással tervezhetek?

A fogyasztás két alapvető dologtól függ, egyrészt az épület fizikai jellemzőitől (pl: milyen energetikai besorolású) és a lakók életviteli szokásaitól (mekkora hőfokot tartanak a lakásban, az épp nem használt helyiségek fűtése lentebb van-e állítva, milyen gyakran és mennyi ideig szellőztet, hányan és meddig tartózkodnak napközben odahaza, stb.). Ezek a befolyásoló tényezők sokasága miatt akár viszonylag nagy szórást is mutathat ugyanazon teljesítményű fűtőberendezés fogyasztása. A tapasztalatok alapján elmondható, hogy a fűtőfilm, egy átlagos téli napon kb. 4-5 órán keresztül vesz fel áramot, folyamatos 22 °C tartása esetén. Ez egy becsült adat, ami az épületfizikai sajátosságok, a külső hőmérséklet és a felhasználói szokások függvényében változhat! (Egy 10 kW teljesítményű fűtőfilmes rendszernél 4-5 órás működéssel 40-50 kWh-t fogyaszt, ami 1520-1900 Ft költséget jelent).

Felújítás, korszerűsítés esetén csak akkor válasszon fűtőfilmet, ha az aljzat megfelelően van hőszigetelve, vagy megoldható az utólagos szigetelése. Szigetelés nélkül nem fog megfelelően működni!

MÉRETEK ÉS ÁRAK

Keresse kollégáinkat

Varga Márk
06 20 537 9960
Horváth Zoltán
06 20 537 6955
Posta István
06 20 537 8123