Infra fűtőfilm

Infravörös sugárzás

Az infravörös sugárzás – a fényhez hasonlóan – egyfajta elektromágneses sugárzás 0,75 és 1000 mikron közötti hullámhosszal. A látható fénynél hosszabb hullámokban terjed és emellett intenzív hőt kelt. Az infravörös sugarakat hullámhosszuk alapján a következő csoportokra oszthatjuk fel: közeli, közép és távoli infravörös sugárzás. A napfény szemmel nem látható fénysugarainak egy részét is infravörös sugarak alkotják, a távoli infravörös sugarak a fénysugarak azon tartományához tartoznak, melyek hullámhossza 5 és 1000 mikron között található.

Az infravörös sugárzás sokrétű hasznosítása figyelhető meg napjainkban. Többek között alkalmazzák a kis távolságú vezeték nélküli kommunikációban (ld. TV távirányító), a haditechnikában, csillagászatban, infravö­rös fényképezésben, valamint az infravörös sugárzás egyik tartományát az ún. távoli infravörös sugárzást fűtésre használják. Ez az a sugárzástartomány, amely az emberi testbe 3-5 cm mélyen behatolva megnöveli az ott lévő molekulák rezgését (fölmelegíti az adott területet). Az emberi szervezetre kifejtett összetett jótékony hatása is e tulajdonságának köszönhető.

Érezze a nap melegét otthonában!

Az infravörös sugárzáson alapuló fűtési rendszerek kifejlesztésénél lényegében a napból érkező meleg hatásmechanizmusát igyekeztek mesterséges úton előállítani, lemásolni. A természetben megfigyelhetjük, hogy kora tavaszi vagy késő őszi időszakban, amikor kiállunk a napsütésre, a napsugarak kellemesen felme­legítik a testünket (köszönhetően a távoli infravörös sugaraknak), miközben a levegő hőmérséklete viszony­lag alacsony (15-18 C°) és mégsem fázunk.

Az infrafűtés esetében – a naphoz hasonlóan – szintén infravörös sugarak egy bizonyos tartománya gondos­kodik a hőátadásról, hasonló módon alakítva ki kellemes hőérzetet alacsonyabb levegő hőmérséklet mellett is, így például 22 C°-os helyett elegendő 20 C°-os levegő hőmérsékletet biztosítani a szobában, ami nagyban javítja a fűtésünk energiahatékonyságát is.

Mint a napsütés...

Visszatérve a természeti példánkhoz, amikor viszont behúzódunk az árnyékba, vagy felhők takarják el a napot, azonnal dideregni kezdünk, hiszen a nap mele­get adó (infravörös) sugarai már nem érik el a testünket és a hűvös levegő azonnal „lehűt” bennünket. Ez alapján felmerülhet a kérdés, hogy abban az esetben, ha az infrafűtésünk épp nem üzemel, akkor szintén fázni fogunk, mint például amikor egy felhő takarja el a napot?

A kérdésre a következő példán keresztül kaphatunk választ, szintén egy olyan fizikai jelenség megfigyelésével, amit szinte mindannyian megtapasztalhattunk már. Nyári napokon, amikor százágra süt a nap, kellemes meleget érzünk, hiszen az infravörös sugaraknak köszönhetően a nap felmelegíti a testünket. De nemcsak a testünket, hanem minden olyan szilárd tárgyat, ami az útjába kerül, így az épületeket, falakat, aszfalt utat, beton járdát stb.. Miután lemegy a nap, megszűnik az infrasugárzás, csökken a levegő hőmérséklete, elméletileg romlania kellene szinte azonnal a hőérzetünknek. De ekkor a napközben felmelegedett falak, betonjárdák elkezdik visszasugározni a hőt, – folyamatos, egyenletes meleget biztosítva – akár késő éjszakáig is kellemes hőérzetet kialakítva.

Az infrapaneles vagy infra fűtőfilmből kialakított fűtési rendszerek is hasonló módon működnek amikor üzemelnek, mesterségesen generált infravörös sugarakkal melegítik fel az adott helyiségben tartózkodó személyeket (ez elsősorban az infrapaneles megoldásra jellemző), illetve a szoba falait, padlóburkolatot, mennyezetet, a berendezési tárgyakat. Amikor a fűtés kikapcsol, akkor ezek a felme­legedett, viszonylag nagy felületek egyenletes meleget sugározva járulnak hozzá az optimális hőérzet kialakításához.

Hőeloszlás infrafűtés és a hagyományos fűtési rendszereknél.

Hagyományos fűtési rendszereknél megfigyelhető, hogy mivel elsősorban a levegőt melegítik fel, a meleg levegő felemelkedik és a helyére hideg levegő áramlik. Ennek következtében egyenetlen lesz a hőeloszlás, a padló szintjén viszonylag alacsony még a hőmérséklet, de a mennyezet magas­ságában már viszonylag magas, így nehezen alakítható ki gazdaságosan az optimális hőérzet. A hűvősebb padló vagy falfelület, illetve a folyamatos levegőáramlás tovább ronthatja komfortérzetünket.

Infrafűtés esetén – működési mecha­nizmusából következően – egyenletes hőeloszlás valósul meg. Elsősorban a szilárd testeket melegíti fel a levegő helyett és később ezek a testek adják át a hőt hősugárzás formájában – közvetitő közeg nélkül – az adott helyiség levegőjének. A minden irányból érkező meleg kellemes hőérzetet biztosít.

Szeretnék ajánlatot kérni komplett kivitelezésre:
helyszíni felmérés, ajánlatadás, tervezés,
szerelés, karbantartás

Szerelő,
kivitelező vagyok,
viszonteladói árak érdekelnek

Interneten rendelnék,
irány a Webáruház

Személyesen érdeklődnék,
megtekinteném és kipróbálnám
a termékeket