Napelem

SMART „INTELLIGENS” NAPELEMES RENDSZEREK

Egyre gyakrabban találkozhatunk úgynevezett” smart” napelemes rendszerekkel. Miben is különböznek ezek a rendszerek a hagyományostól? A smart napelem modulok tartalmaznak egy beépített mikroprocesszort, ami az adott napelem modul teljesítményét maximalizálja és egyéni munkapont követést tesz lehetővé. Ugyanakkor a hagyományos modulokhoz is lehet vásárolni külön ilyen optimalizáló elektronikát (Solaregde, Tigo).

Solaredge rendszerek

Az ilyen optimalizálóval nem rendelkező rendszereknél oda kell figyelni, hogy az egymással sorba kötött moduloknak (ezt nevezik string-nek) ugyanolyan tájolásúnak és dőlésszögűnek kell lenniük, mivel ha más szögben éri a nap (vagy az egyik napelemre árnyék vetül), akkor némelyik gyengébben fog termelni, mint a sorban a többi, és az lerontja a többi teljesítményét is. A smart moduloknak két típusa van: az egyikbe gyárilag beépítik az optimalizálót, a másik esetben lehetőség van külön felszerelni a „külső” optimalizálót a hagyományos napelem modulra. A smart modulokhoz speciális inverter is szükséges, a legismertebbek a SolarEdge inverterek, amik alapvetően csak smart modulokkal telepíthetők. Ugyanakkor a Tigo optimalizálóval felszerelt napelem modulok a hagyományos inverterekkel is együtt tudnak működni.

Tagolt tetőfelület maximális kihasználása

Minden napelem külön munkapont vezérléssel rendelkezik, így akár az összes nézhet más irányba, vagy rendelkezhet eltérő dőlésszöggel, így is a maximális teljesítményt tudja leadni. Minden napelem külön munkapont vezérléssel rendelkezik, így több fajta napelem is lehet egyszerre a rendszerben.

solaredge napelemes rendszer referencia

Árnyékhatás okozta termelés kiesés minimalizálása

Ha a hagyományos rendszerek esetében string-en belül akár egy modulra is árnyék vetül, akkor a többi napelem teljesítménye is visszaesik. Ezzel szemben a smart rendszereknél, ha az egyik modulra árnyék vetül, akkor csak annak az egy modulnak esik vissza a teljesítménye, a többi maximális teljesítményt ad le

hagyományos és smart napelemes rendszer különbségei

Külön-külön nyomon követhető a napelemek termelése

Smart rendszerek esetén pontosan nyomon követhető az egyes modulok termelése, és jelzi a rendszer, hogy pontosan melyik modullal van esetleg gond.

smart napelemes rendszer hibajelzései

Biztonság tűz esetén

A napelem stringek feszültség szintje akár 300-500 Voltot is elérheti, tűz esetén ez valós veszélyforrás jelent a tűz eloltásán fáradozó tűzoltók testi épségére. Ezért bizonyos esetekben tűzesetei távlekapcsolót kell telepíteni a napelemes rendszerekhez, bár ez sem kínál tökéletes megoldást a problémára. A smart rendszerek megfelelnek a legújabb biztonsági, tűzvédelmi előírásoknak is: a DC áram feszültsége modul szinten 1 voltra csökkenthető. A korlátozás automatikusan és kézi távkapcsolással is megoldható.

tűzoltás

Smart rendszerek előnyei:

  • Teljesítmény optimalizálás napelemenként, így az árnyékolás miatti veszteségek minimalizálhatóak.
  • 5-25%-kal több energiatermelés a hagyományos rendszerekhez képest.
  • Termelési adatok, esetleges üzemzavarok napelemeként nyomon követhető.
  • Több tetőfelületet lehet kihasználni.
  • Kombinálhatunk eltérő teljesítményű, különböző gyártmányú és típusú napelem modulokat egy rendszeren belül.
  • Automatikus e-mail üzenet hiba esetén.

Referenciák

Tigo Optimalizálók – Csak ahol kell!

A Tigo új genercáiós optimalizálói, a TS4 sorozat, teljesen új megoldást kínálnak a napelemek optimalizálására. A Tigo TS4 optimalizálóit elég csak az érintett napelemekre felszerelni, pl. az árnyékolt modulokra. Továbbá a TS4 több mint 2000 inverter típussal tud együttműködni.

Tigo TS4 megoldások:

TS4-R-O

TS4-R-M

TS4-O

Ha csak optimalizálni szeretnénk az árnyékolt,
vagy más tetőrészen lévő modulokat.

Ha minden napelemhez szeretnénk modulszintű monitoringot, akkor elég egy egyszerűbb, olcsóbb kommunikációs egység (TS4-R-M), és csak az optimalizált moduloknál kell optimalizáló + kommunikációs egység (TS4-R-O).

Tigo Optimalizálók kommunikációja

A Tigo optimalizálók működéséhez nem kell semmi más kiegészítő, de ha egyenként akarjuk monitorozni a napelemeket, akkor ahhoz a Tigo néhány kiegészítője kell.

A Tigo kommunikáció felépítésének sematikus ábrája:

Tigo optimalizálók vezeték nélkül kapcsolódnak az (1)-es Gateway kiegészítőhöz, ami az adatokat gyűjti és továbbítja RS-485 vezetékes kapcsolattal a (2) Cloud Connect.
Az (1)-es Gateway kiegészítő 15m-es hatótávolsággal bír, és láthatóság szükséges a modulok és az Gateway között.
A (2) Cloud Connect egység tárolja és továbbítja az adatokat az online monitoringhoz.

A modul szintű monitorozás a Tigo felületén lehetséges a beállítások után, az alap (ingyenes) felület is sok információt tartalmaz modul szinten, de van fizetős változat is hosszabban tárolt adatokról és kiegészítő funkciókról.

Szeretnék ajánlatot kérni komplett kivitelezésre:
helyszíni felmérés, ajánlatadás, tervezés,
szerelés, karbantartás

Szerelő,
kivitelező vagyok,
viszonteladói árak érdekelnek

Interneten rendelnék,
irány a Webáruház

Személyesen érdeklődnék,
megtekinteném és kipróbálnám
a termékeket